Как да намираме истории

Полезни съвети за разпознаване на добри истории и как да ги
поднесем на медиите


1. Водете си “репортерски” дневник

Когато работите “на терен” по проекти и се срещате с уязвими групи хора, на които помагате и изслушвате техните проблеми, тревоги, мисли, решения, водете си бележки. От тях могат да изникнат герой или история, които си струва да се разкажат.

2. Оглеждайте за “герои” във всекидневната си работа

Идентифицирайте в екипа си, сред групите, с които работите, доброволците, които ви помагат хората, които ви заразяват с енергията си; които ви изненадват; които ви вдъхновяват със смелостта си; които оборват стереотипите поради начина, по който се справят с проблемите. Те ще се превърнат в посланици на вашата кауза пред медиите.

3. Хората обичат да четат за други хора

Когато искате да привлечете вниманието на медия към даден проблем или тема, винаги го правете през човешка история. Но не търсете такива, които предизвикват съжаление. А такива, които могат да събудят емпатия или с които хората могат да се свържат лесно, дори и да не се интересуват от конкретния проблем.

4. Мислете и за контекста, голямата картина

Преди да отидете при журналиста с дадена история, опитайте се да отговорите първо пред себе кратко и ясно:

• Какво искам да разкажа с тази история;

• Защо е важна;

• Защо си заслужава хората да я прочетат;

• Защо да ги е грижа за това, което искам да им разкажа (как ги засяга);

5. Предлагайте решения

В българските медии и публичност доминират теми, които внушават мрак и безизходица. Начинът да изпъкнете е, ако предлагате хора с умни и позитивни идеи за промяна в областите, в които изоставаме най-чувствително - образование, здраве, наука, култура.

6. Стремете се да разказвате истории и през профила на организацията си в социалните мрежи

Един от най-лесните начини да попаднете в полезрението на медиите е, ако имате силен и адекватен профил в социалните мрежи. Стремете се да разказвате за проектите си с повече снимки и лица на хора. Мотивирайте експертите в екипа си да правят бързи, кратки, експертни коментари по актуални теми онлайн и реакцията на журналистите няма да закъснее.

7. Търсете личен контакт с журналистите

Дори една медия да има кофти съдържание или да нехае за социалните теми, в нея може да се появи смислен материал за вашата организация, плод на работата ви с конкретен журналист. Поинтересувайте се кои са ресорните журналисти във всяка една от медиите, в които бихте искали да попаднете, следете материалите им и ги поканете на кафе, за да се запознаете.

 
boost_rocket-navy-square.png
 

за автора

Зорница Стоилова

Зорница Стоилова

Зорница Стоилова е редактор в Капитал от десет години. Покрива теми, свързани с гражданско общество, човешки права и уязвими групи хора. Работата ѝ в областта е отличена с призове на редица неправителствени организации, както и на Балканската мрежа за разследваща журналистика.