ONE – #GirlsCount

Тази страхотна кампания на ONE позволява на аудиторията да види 130 милиона момичета, ежедневно лишавани от образование. Лансирана на Международния ден на жената през 2017 година, кампанията увеличава осведомеността около проблема и ангажира аудиторията с хаштага #GirlCount, който се превръща и в мийм, мем или меме – както искате го наричайте. 🤷‍♂️

Официалният сайт на кампанията дава възможност на посетителите да изберат число от 1 до 130 милиона, като след това им позволява да публикуват творческо изображение с числото. Когато всяко число между 1 и 130 милиона е публикувано, публикуваните изображения ще бъдат комбинирани в едно, създавайки най-дългия филм, сглобен от съдържание, създадено от потребители.  

Умения, а не белези

В тази кампания на неправителствената организация Правете любов, а не белези, която разчита на видео съдържание, за да предаде посланието си, жертви на нападения с киселина презентират своите професионалните умения с едно малко по-различно, видео CV.

Източник: Lighthouse Insights

Канадско Обществото на Изчезналите Деца

Повечето социални комуникационни кампании обикновено се фокусират върху увеличаване на осведомеността. Но за да помогнеш на организация, която обработва над 50 000 случая на изчезнали деца годишно, това просто не е достатъчно. Инициативата на Обществото на изчезналите деца в Канада взима активна роля, за да помогне за постигането на крайната цел – откриване на изчезналите деца и безопасното им връщане у дома.

Вместо стандартна рекламна кампания, Grey Канада създава Milk Carton 2.0 – серия от уеб и мобилни иновации, които използват Facebook, Google и Forsquare, за да включат хората и обществото в търсенето на изчезналите деца.

Източник: Digital Case Studies

Бразилска Aсоциация за Трансплантация на Органи

Бразилия изпитва недостиг на донори на органи. Целите на Бразилската Асоциация за Трансплантация на Органи са две – да започне разговор по темата и да увеличи броя на донорите.

За да постигне целите на асоциацията, рекламна агенция Leo Burnett отива при суперизвестният и ексцентричен Бразилски милиардер Чикуньо Скарпа с молбата да публикува пост във Facebook, с който анонсира, че ще зарови своето Бентли в двора на имението си. При заравянето на колата, отразявано на живо от медиите, целта на кампанията се разкрива, което осигурява нужното обществено покритие на каузата.

Източник: Digital Case Studies

Моливите на Обещанията

Международната филантропска организация Моливите на Обещанията не остават по-назад като се възползват от последните технологични иновации, за да комуникират каузата си. Организацията пренася публиката във виртуална класна стая в Гана, за да покаже всички начини, с които образованието помага на общности в слаборазвити региони.

VR филмът, дълъг 90 секунди, позволява на зрителя да открие невероятния контраст между тропическите пейзаж и селището, което стои в центъра им. Малко след това зрителите виждат група деца, които влизат в класната стая на новопостроена от Моливите на Обещанията училищна сграда. Филмът помага на организацията да събере 1,9 милиона долара в рамките на една година след неговото публикуване.

Източник: Shorty Awards 

Меланома Си Пада По Мен

Докато мнозинството от хората смятат, че меланома е болест, от която страдат предимно възрастни хора, все повече и повече млади астралийци страдат от болестта. Меланома е вид рак на кожата, който отнема живота на 1500 австралийци всяка година. Освен това е и най-смъртоносният вид рак за хора на възраст между 15 и 30 години.

Целта на кампанията е да увеличи осведомеността за кожните рисковете, които слънцето крие, като се възползва от алгоритъм, откриващ и отговарящ на популярни хаштагове и снимки, направени на определени локации, и публикувани в Instagram.

Източник: Digital Case Studies

Евън

Инициативата Обещанието на Санди Хук дава началото си след стрелбата в гимназията Санди Хук през 2014 година, а целта ѝ е проста – да създаде програми, предпазващи децата от инциденти, подобни на този. Въпреки деликатната тема, инициаторите публикуват важното публично обръщение във видео формат, като така започват дискусията от малко по-различен ъгъл.

Във видеото със заглавие “Евън”, вниманието на публиката е приковано в историята на тийнейджър и негов анонимен приятел, с когото си пишат писма. Когато историята започва да набира скорост, срещаме неговия анонимния му приятел, който влиза в гимназията и започва да стреля.

Малко след това видеото обръща внимание и на предисторията, за да покаже, че нападателят е бил част от историята на видеото, но някак остава незабелязан. Докато не става прекалено късно.  

Източник: Delrae Benson

Скъпа Моя Бъдеща Майко

Страхът от непознатото е силна, неконтролируема емоция. Националната асоциация за хора със Синдром на Даун в Италия CoorDown публикува емоционално видео, целящо да отговаря на въпросите, които бъдещи майки на деца със Синдром на Даун, си задават.

Видеото на CoorDown, кръстено “Скъпа Моя Бъдеща Мамо”, показва 15 деца, страдащи от Синдром на Даун, които отговарят на въпросите на очакващи деца със синдрома майки. Трогващото и особено ефективно видео генерира повече от 7,6 милиона гледания.

Източник: Digital Buzz

Последното Селфи

Snapchat се превърна в нещо като обетована земя за малки и големи организации, търсещи начин да стигнат до така наречените милениали. Съдържанието, публикувано в социалната мрежа, е директно и изключително визуално – важни атрибути за маркетингова кампания, насочена към тази аудитория.

Датският клон на Световния фонд за дивата природа се възползва от селфи и хаштаг феномените, за да комуникира тежката ситуация, в която се намират застрашените видове.

Организацията споделя серия от близки кадри на застрашени животни, придружени от посланието “Не позволявай това да бъде #ПоследнотоМиСелфи”, а това, че всеки snap (така се нарича съдържанието, публикувано в Snapchat) изчезва след предварително определено време, допринася още повече за емоционалния ефект на кампанията.

Източник: Mobile Marketing Association